Teraz jest 6 wrz 2010, o 08:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Film w Dianie Mini
PostNapisane: 29 lip 2010, o 10:39 

Czesc, czy macie problemy z nakrecaniem na rolke filmu w Dianie Mini? Szczegolnie przy zakladaniu filmu mam ogromne problemy - film nie przylega do rolki (mimo iz wyciagam go calkiem sporo i zakladam na ząbki) i nie chce sie krecic. W rezultacie z kazdego filmu trace na wejsciu dobrych pare klatek. Czy macie podobne problemy z Diana Mini? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Tytuł: Re: Film w Dianie Mini
PostNapisane: 29 lip 2010, o 16:16 

A czy przed naciągnięciem filmu wcisnęłaś migawkę?? filmik do pomocy: http://www.youtube.com/watch?v=Mhk6_sJjGMc

PostNapisane: 4 sie 2010, o 13:03 

Hmm, wcisniecie migawki nic nie pomaga... Dzieki za filmik instruktazowy, ale nie przekonal mnie Pan, ktory twierdzi, ze na jednym filmie lepiej nie zmieniac formatu klatki, bo aparacik "glupieje". Wlasnie o to chodzi! Zabawa polega na tym, ze Diana czasem w sposob zupelnie nieoczekiwany i zaskakujacy naklada na siebie klatki. Uwielbiam ten efekt! :)

PostNapisane: 4 wrz 2010, o 12:38 

Właśnie też mam podobny problem. Niby wszystko robię dobrze, a jednak film spada z tych ząbków ze szpuli i nie chce się przewijać. Musiałam sporo filmu nawinąć ręcznie trzymając palcem i patrząc czy ząbki łapią, żeby wreszcie dało się przesuwać za pomocą pokrętła po zamknięciu tyłu.

Zastanawiam się czy rodzaj filmu ma tu jakieś znaczenie, bo nakręciłam Ilforda hp5 400 i może mi się wydaje, ale ten film chyba jest jakiś grubszy i sztywniejszy.

Trzeba tym pokrętłem od przewijania filmu kręcić z super wielkim wyczuciem, bo inaczej szpulka się kręci wewnątrz filmu i tyle.

PostNapisane: 4 wrz 2010, o 22:03 

na stronie lomography.com ktoś napisał ciekawą instrukcję do modyfikacji Diany Mini, która podobno ma pomóc. zastanawiam się nad wykonaniem tego, bo przez zacinający się film nie używam tego aparatu od dwóch miesięcy, zdenerwował mnie i już :P
http://www.lomography.com/magazine/tipster/2010/08/05/tutorial-how-to-fix-you-diana-mini-for-good-no-more-film-advance-problems

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1